Република Србија
Апелациони суд у Београду
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Архива

Архива

САОПШТЕЊЕ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ТЕКСТА ОБЈАВЉЕНОГ 5. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ У ДНЕВНОМ ЛИЦУ „БЛИЦ“ ПОД НАСЛОВОМ „СРАМОТА СУДА: ЖЕНА КРИВА ШТО ЈУ ЈЕ МУЖ УБИО“

8.01.2018.

Полазећи од тога да дневне новине „Блиц“ нису, у складу са Законом о јавном информисању, објавиле у штампаном издању саопштење које је Апелациони суд у Београду издао поводом текста објављеног 5. јануара 2018. године у том дневном листу под насловом “Срамота суда: жена крива што ју је муж убио”, ради потпуног и правилног информисања јавности, Апелациони суд издаје следеће саоштење:

У вези са текстом у коме се у негативном контексту коментарише пресуда Апелационог суда у Београду, којом је окривљени Радисав Илић због извршења кривичног дела убиство осуђен на казну затвора у трајању од 10 година, уз сво уважавање новинарске слободе и потребе да се критички коментаришу одлуке судова, обавештава се јавност да је поступак пред тим судом вођен по жалби браниоца окривљеног, док надлежно тужилаштво није уложило жалбу, те да је Апелациони суд и нашао да је казна која је изречена окривљеном преблага, исту није могао да повећа. С тим у вези, напомињем да према последњој званичној казненој евиденцији, коју је Апелациони суд у Београду почео да евидентира као први суд прошле године управо да би свој рад учинио транспарентнијим и да би сва заинтересована лица имала могућност увида и контроле одлука овог суда у сваком тренутку, највећи део казни за кривично дело убиство је у законском максимуму који се креће од 10 до 15 година, што указује да овај суд нема благу казнену политику када су у питању ова кривична дела, а такав се утисак оваквим текстом ствара.

Поводом самог наслова “Срамота суда: жена крива што ју је муж убио”, напомињемо да допринос жртве настанку самог кривичног дела је чињеница која је свакако од значаја приликом одмеравања казне, а да би супротно поступање указало да суд није испоштовао законску процедуру, а уверени смо да ниједан грађанин Републике Србије таквим поступањем суда не би био задовољан.

Имајући у виду целокупан садржај текста, који је објављен у оквиру опште борбе против насиља у породици, а којим се указује да Апелациони суд у Београду на чијем сам челу не даје допринос таквој борби, због значаја који одржавање поверења у рад овог суда и правосуђа уопште, има за грађане Републике Србије, апелујем на уреднике и новинаре дневног листа “Блиц” који прате рад правосуђа, да убудуће са посебном пажњом приступају овако осетљивим темама и истовремено указујем да су врата Апелационог суда у Београду ради појашњења правноснажних одлука које изазивају пажњу јавности увек, као што је и до сада било, отворена, те самим тим остаје и нејасна оваква реакција.

                                                                                    В.Ф. ПРЕДСЕДНИКА
АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У БЕОГРАДУ

СУДИЈА
Душко Миленковић

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje