Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

Arhiva

28.jun 2024.godine
ŽIVOJIN BULATOVIĆ

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K Po1 193/21 od 3. aprila 2024. godine okr. Živojin Bulatović je zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 KZ u sticaju sa krivičnim delom neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 1 KZ osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 6 meseci, te mu je izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta i to mobilnih telefona i SIM kartica. 
 
Okrivljeni Živojin Bulatović je oglašen krivim što je u periodu od 2. juna 2020. godine do 31. avgusta 2021. godine, na teritoriji Republike Srbije, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, koju je organizovao pravnosnažno osuđeni Milinko Kuveljić, koja je imala za cilj vršenje krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga radi neposrednog sticanja finansijske koristi, pa su u navedenom periodu pravnosnažno osuđeni Dragan Kaćanski, Aleksandar Šesto, Božo Tepavčević, Vlatko Milačić, Miroljub Đurišić, Oliver Vasić, Branislav Bošković, Vladica Nikolić, Vladimir Terzić i Mitar Sandić postali pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe, prihvatajući zadatke u skladu sa svojim ulogama predviđenim u okviru plana ove grupe koju je osmislio Kuveljić, a koji plan je podrazumevao proizvodnju opojne droge, nabavku opojne droge sa teritorije AP Kosovo i Methohija, kao i transport, skladištenje, razmeravanje, pakovanje i prodaju opojne droge na teritoriji Republike Srbije. 

PODNOSIOCI ŽALBE

Javni tužilac za organizovani kriminal i branilac okrivljenog. 

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je 30. maja 2024. godine rešenje Kž1 Po1 13/24, kojim je, usvajanjem žalbi, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.  
 
Po nalaženju Apelacionog suda osnovano se uloženim žalbama ističe da je prvostepenom presudom učinjena bitna povreda odradaba krivičnog postupka koja se sastoji u tome što u obraloženju presude nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su razlozi koji su dati potpuno nejasni, kao i da je, s tim u vezi, činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.  

 

28.jun 2024.godine
MIROSLAV TERZIĆ I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje, K Po1 32/20 od 18. maja 2023. godine, zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela iz člana 346 stav 2 KZ i krivičnog dela posredovanja u vršenju prostiticije iz člana 184 stav 1 KZ: 
 
okr. Miroslav Terzić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvorau trajanju od 4 godine i 6 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 500.000,oo dinara, 
 
okr. Vladimir Đorđević je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i na novčanu kaznu u iznosu od 250.000,oo dinara (u koju kaznu mu je uračunata i ranije izrečena kazna  zatvora u trajanju od 6 meseci),
 
okr. Tatjana Lukić je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,oo dinara, 
 
okr. Tamara Hafizović je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,oo dinara, 
 
okr. Vukan Petrović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i  4 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara,
 
okr. Saša Nikolić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara, 
 
okr. Sreten Dučić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i  2 meseca i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,oo dinara i 
 
okr. Marko Radomirović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 60.000,oo dinara. 
 
Takođe, prema okr. Terziću, Đorđeviću, Lukićki, Hafizovićki, Petroviću, Nikoliću i Radomiroviću je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja predmeta oduzetih u potvrdi MUP-a, te su okrivljeni obavezani da plate novčane iznose koje odgovoraju pribavljenoj imovinskoj koristi i to: okr. Terzić u iznosu od 4.000,oo evra u dinarskoj protivvrednosti, okr. Đorđević u iznosu od 8.000,oo dinara, okr. Lukić u iznosu od 295,oo evra u dinarskoj protivvrednosti, okr. Hafizović u iznosu od 355,oo evra u dinarskoj protivrednosti i okr. Dučić u iznosu od 18.000,oo dinara, dok je od okr. Petrovića, Nikolića i Radomirovića oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim delom i to: od okr. Petrovića u iznosu od 21.000,oo dinara, od okr. Nikolića u iznosu od 6.000,oo dinara i od okr. Radomirovića u iznosu od 3.000,oo dinara.  
 
Okrivljeni Miroslav Terzić je oglašen krivim što je u vremenskom periodu od kraja juna do kraja oktobra 2019. godine, u Beogradu, organizovao organizovanu kriminalnu grupu, u cilju vršenja krivičnog dela posredovanje u prostituciji, na taj način što je stvorio plan delovanja organizovane kriminalne grupe na osnovu koga su radi neposrednog sticanja finansijske koristi više ženskih osoba navođene na prostituciju za šta im je stavljane u izgled zarada u visini jedne polovine dogovorenog iznosa za pružene seksualne usluge, nakon čega, su po pristanku da se pod dogovorenim uslovima odaju prostituciji, pružale seksualne usluge zainteresovanim klijentima na njihovim adresama ili u stanovima na više adresa koji su uzimani u zakup za potrebe funkcionisanja organizovane kriminalne grupe, na koji način je od prostitucije od navedenih ženskih osoba okr. Terzić kao organizator pribavljao finansijsku korist koju je, u zavisnosti od izvršenih zadataka, delio sa licima koji su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe okr. Đorđevićem, Lukićkom, Hafizovićkom, Petrovićem, Nikolićem, Dučićem i Radomirovićem, koji su postupali sa jasno definisanim ulogama, poslovima i zadacima. 
 

PODNOSIOCI ŽALBE

Javni tužilac za organizovani kriminal, okr. Sreten Dučić, te branioci svih ostalih okrivljenih.  

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je 28. maja 2024. godine rešenje Kž1 Po1 4/24 kojom je usvajanjem žalbi okr. Dučića i branioca ostalih okrivljenih, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.  
 
Po nalaženju Apelacionog suda osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka koje se ogledaju u tome da prvostepeni sud u pogledu činjenica koje su predmet dokazivanja nije dao jasne i neprotivrečne razloge zbog čega prvostepena presuda nije mogla biti ispitana. 

 

21. jun 2024. godine
GOJKO LAZAREV I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, K Po1 41/22 od 27. oktobra 2022. godine okr. Dragan Cvetinović je zbog izvršenja dva krivična dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1. KZ (od čega jedno u podstrekavanju, a drugo u produženom trajanju) osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 4 meseca, dok je okr. Dragan Radivojević zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1. KZ osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 meseci, te mu je izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja poziva u oblasti pravosuđa u trajanju od 3 godine.
 
Takođe, prvostepenom presudom okr. Gojko Lazarev je oslobođen od optužbe da je izvršio dva krivična dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1. KZ (od čega jedno u produženom trajanju i u saizvršilaštvu), te su okr. Dušan Dozet i Olivera Lazarević oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1. KZ (od čega okr. Dozet podstrekavanjem, a okr. Lazarević pomaganjem).

PODNOSIOCI ŽALBE

Tužilac za organizovani kriminal, okr. Dragan Cvetinović i njegovi branioci, kao i branioci okr. Dragana Radivojevića.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je  20.oktobra 2023. godine presudu Kž1 Po1 5/23 kojom je, usvajanjem žalbe Tužioca za organizovani kriminal, preinačilo prvostepenu presudu i: 
 
okr. Gojka Lazareva zbog izvršenja dva krivična dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1. KZ osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci, 
 
okr. Dragana Cvetinovića zbog izvršenja dva krivična dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1. KZ (od čega jedno u produženom trajanju) osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 4 meseca, 
 
okr. Dragana Radivojevića zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem iz člana 359, stav 1. KZ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 7 meseci i
 
okr. Dušana Dozeta zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem iz člana 359, stav 1. KZ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci.
 
U preostalom, nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena. 
(Napomena protiv ove presude okr. Gojko Lazarev i Dušan Dozet mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u trećem stepenu)
 
Okrivljeni su oglašeni krivim što su u periodu od aprila do 14. septembra 2016. godine, u Loznici, Šapcu, Klenku i Beogradu, i to okr. Gojko Lazarev u svojstvu predsednika vanpretresnog veća Višeg suda u Šapcu, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlaćenja, pribavio korist okr. Dušanu Dozetu u vidu odlaganja izvršenja kazne zatvora do završetka odlaganja po zahtevu za ponavljanje krivičnog postupka, koji je podnela J.A, na taj način što je u predmetu Višeg suda u Šapcu, dana 1. septembra 2016. godine doneo rešenje kojim je usvojio zahtev za ponavljanje krivičnog postupka osuđene J.A, kojim se primenom instituta „privilegija združivanja“ dozvoljava ponavljanje krivičnog postupka i u odnosu na okr. Dozeta, koji je kao saosuđeni sa J.A, po pravnosnažnoj presudi Višeg suda u Šapcu trebao da stupi na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 7 meseci 10. februara 2016. godine po rešenju Osnovnog suda u Pančevu koji mu je odbio molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora, iako je okr. Lazarev znao da je pravnosnažnim rešenjem Višeg suda u Šapcu od 2. februara 2016. godine prethodno bio odbačen zahtev za ponavljanje krivičnog postupka, a koje je rešenje potvrđeno od strane Apelacionog suda u Novom Sadu rešenjem od 11. aprila 2016. godine uz obrazloženje da priloženi nalaz i mišljenje veštaka ekonomsko-finansijske struke nije novi dokaz jer je već ranije bio predmet razmatranja od strane Apelacionog suda u Novom Sadu, pa uprkos tome što je u momentu odlučivanja po navedenom zahtevu okr. Lazarev povodom istih činjenica imao dve presude Apelacionog suda o tome da se ovaj nalaz ne može smatrati novim dokazom kao predsednik vanpretresnog veća je najpre 1. juna 2016. godine doneo naredbu da se izvrši izviđajna radnja ispitivanje istog veštaka ekonomsko-finansijske struke koji je dao isti već ranije razmatran nalaz i mišljenje i na osnovu kojeg je 1. septembra 2016. godine na održanoj sednici vanpretresnog veća sugerisao članovima veća usvajanje zahteva i u odnosu na okr. Dozeta, radi navodnog ujednačavanja sudske prakse i stavova Apelacionog suda, te usvojio zahtev za ponavljanje krivičnog postupka u odnosu na osuđenu J.A, na šta su okr. Lazareva podstrekavali okr. Dragan Cvetinović, predsednik Osnovnog suda u Loznici, okr. Radivojević i okr. Dozet, tako što je okr. Dozet od okr. Radivojevića, znajući za njegove kontakte sa ljudima iz pravosuđa i da je on u prijateljskim odnosima sa okr. Cvetinovićem, a ovaj u prijateljskim odnosima sa okr. Lazarevim, zahtevao da se u što kraćem roku pred Višim sudom u Šapcu pronađe rešenje njegovog problema, pa je okr. Radivojević zahtevao od okr. Cvetinovića pomoć za njegovog prijatelja Dozeta „koji mu je stavio život u ruke“. 
 
Okrivljeni Dragan Cvetinović je oglašen krivim i što je u svojstvu službenog lica, kao predsednik Osnovnog suda u Loznici:
 
u periodu od 11. februara 2014. godine do 19. avgusta 2016. godine, u Loznici, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, osuđenom licu M.P. pribavio korist tako što je više puta iako za to nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi usvajao molbe za odlaganje izvršenja kazna zatvora ovog osuđenog, pa je tako usvojio sedam molbi za odlaganje izvršenja kazne zatvora iz zdravstvenih razloga, a povodom kojih molbi je sa osuđenim M.P. više puta kontaktirao telefonom lično i preko svog rođaka i sastao se sa njim radi dogovora oko sadržine podnetih molbi; 
 
u periodu od 18. maja do 19. avgusta 2016. godine, u Loznici i Šapcu, zajedno sa okr. Gojkom Lazarevim, predsednikom Višeg suda u Šapcu, po prethodnom dogovoru, iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, u nameri da pribave korist osuđenom licu M.P. u vidu odlaganja izvršenja kazni zatvora u vezi sa njegovim molbama za odlaganjem izvršenja kazne zatvora i zahtevom za ponavljanje krivičnog postupka pred Osnovnim sudom u Šapcu, iako su okrivljeni znali da je Osnovnom sudu u Loznici naloženo hitno otklanjanje nepravilnosti koje su utvrđene izveštajem Višeg suda u Šapcu o izvršenoj kontroli u IK predmetima Osnovnog suda u Loznici, koji izveštaj je kao predsednik Komisije potpisao okr. Lazarev i u kom izveštaju je, između ostalog, konstatovano da je izdržavanje kazne zatvora osuđenom M.P. odloženo devet puta u ukupnom trajanju od 2 godine i 6 meseci, pri čemu osam puta iz medicinskih razloga, dok je provera zdravstvenog stanja osuđenog putem veštačenja izvršena samo jednom, i pored toga su se u telefonskim razgovorima dogovarali oko načina kako da osuđenom M.P. bude usvojena molba i odloženo izvršenje kazne zatvora a da to ne bude sumnjivo, tako što je okr. Cvetinović rešenjem od 21. jula 2016. godine najpre odbio molbu za odlaganje izvršenja kazna zatvora osuđenom M.P. o čemu je obavestio okr. Lazareva navodeći da je to „G6 prava varijanta“ i da kada predmet po žalbi dođe u Viši sud u Šapcu da okr. Lazarev usvoji žalbu i predmet vrati na ponovno odlučivanje Osnovnom sudu u Loznici kako bi okr. Cvetinović odložio izvršenje kazne, ali kako je u Višem sudu u Šapcu odluka doneta od strane drugog postupajućeg sudije  kojim je odbijena žalba osuđenog M.P. jer se okr. Lazarev tada nalazio na godišnjem odmoru, to okr. Lazarev nakon dolaska sa godišnjeg odmora u telefonskom razgovoru obaveštava okr. Cvetinovića o navedenom i da je potrebno da osuđeni M.P. ponovo podnese molbu Osnovnom sudu u Loznici, ali da ga ovoga puta o tome blagovremeno obavesti kako bi intervenisao, a okrivljeni su se dogovorili o načinu kako da pomognu osuđenom M.P. da Osnovni sud u Šapcu usvoji zahtev za ponavljanje krivičnog postupka pa je u telefonskom razgovoru od 27. juna 2016. godine okr. Cvetinović obavestio okr. Lazareva da je molba podneta Osnovnom sudu u Šapcu, podsećajući ga da se radi o M.P. sa čijim predmetom je upoznat jer ga je „nosio“, nakon čega mu okr. Lazarev obećava da će urgirati preko predsednika Krivičnog odeljenja jer mora da  zaobiđe predsednika Osnovnog suda u Šapcu;
 
u periodu od 19. juna 2013. godine do 14. septembra 2016. godine, u Loznici, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, osuđenom licu M.P. pribavio korist tako što je više puta, iako za to nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi usvajao molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora, pa je tako usvojio dvanaest molbi za odlaganje izvršenja kazne zatvora pri čemu se sa osuđenim M.P. sastajao u ugostiteljskim objektima u Loznici pa je od njega pozajmljivao novac i uzimao na poslugu putničko vozilo.
 
Takođe, okr. Gojko Lazarev je oglašen krivim što je 18. maja 2016. godine, u Šapcu, u svojstvu službenog lica kao predsednik Višeg suda u Šapcu, nevršenjem svoje službene dužnosti, iako je izveštajem Komisije Višeg suda u Šapcu čiji je on bio predsednik o izvršenoj kontroli u Ik predmetima Osnovnog suda u Loznici naložio hitno otklanjanje nepravilnosti u jednom predmetu za koju je utvrđeno da je izdržavanje kazne osuđenom M.P. odlagano duže od 3 godine, s tim da je provera zdravstvenog stanja osuđenog putem veštačenja izvršena samo jednom i to tako što je veštačenje povereno upravo lekaru čije je uverenje o zdravstvenom stranju priloženo uz molbu, o utvrđenom stanju u telefonskom razgovoru obavestio okr. Cvetinovića navodeći da u Ik predmetima Osnovnog suda u Loznici ima osam kritičnih osuđenih lica koji do 1. jula 2016. godine moraju stupiti na izdržavanje kazne, pa kada mu je okr. Cvetinović saopštio da se tu nalazi i lice koje je „isplaćivalo“ ponavljanje, odnosno osuđeni M.P. okrivljeni se sa tim saglasio i nije zahtevao od okr. Cvetinovića hitno otklanjanje nepravilnosti u tom predmetu, pa je okr. Cvetinović nakon njihovog razgovora doneo još dva rešenja o odlaganju izvršenja kazne osuđenom M.P, nepostupajući po nalogu iz izveštaja.
 
PODNOSIOCI ŽALBE  
 
Okrivljeni Gojko Lazarev i Dušan Dozet i njegovi branioci. 
 
TREĆESTEPENA ODLUKA
 
Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, odlučujući u trećem stepenu, nakon održane sednice veća, donelo je  17. maja 2024. godine presudu Kž3 Po1 1/24 kojom je, usvajanjem žalbi, ukinulo drugostepenu presudu u odnosu na okr. Gojka Lazareva i Dušana Dozeta i u tom delu predmet vratilo drugostepenom sudu na ponovno suđenje. 
 
Po nalaženju veća Apelacionog suda koje je odlučivalo u trećem stepenu osnovano se uloženim žalbama ukazuje da je drugostepena presuda u odnosu na navedene okrivljene zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka s obzirom na to da je izreka drugostepene presude nerazumljiva, protivrečna razlozima presude, dok su u obrazloženju ožalbene presude izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a razlozi koji su dati su nejasni, neargumentovani i protivrečni stanju u spisu. 

 

21. jun 2024. godine
BRANIMIR POKIMICA I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, K Po1 121/16 od 5. jula 2023. godine zbog izvršenja jednog produženog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi iz člana 350 stav 4 KZ okr. Branimir Pokimica je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godine, okr. Živojin Stamenković i  Bojan Stojčevski su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 3 godine i okr. Zoran Popović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, te je od okrivljenih oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela i to od: okr. Pokimice iznos od 6.450,00 evra, od okr. Stamenkovića iznos od 5.100,00 evra i od okr. Stojčevskog iznos od 2.750,00 evra. Takođe, prema okrivljenima je izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta izvršenja krivičnog dela i to mobilnih telefona sa SIM karticama.
 
Okrivljeni Branimir Pokimica je oglašen krivim što je u vremenskom periodu od 3. januara do 29. februara 2016. godine zajedno sa sada osuđenim Nikolom Aleksićem, na teritoriji Beograda, Subotice – Palića i Horgoša, organizovao organizovanu kriminalnu grupu, koja je postojala određeno vreme i delovala sporazumno u cilju vršenja krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, a radi sticanja neposredne finansijske koristi, na taj način što su sačinili plan delovanja organizovane kriminalne grupe da za finansijsku korist koja se kretala do 1.200,00 evra po jednom stranom državljaninu – migrantu, za njihov nedozvoljeni prelaz državne granice Srbije i Mađarske, nakon čega su stečenu finansijsku korist organizatori i pripadnici organizovane kriminalne grupe delili u zavisnosti od njihove pojedinačne uloge u ostvarenoj pojedinačnoj radnji omogućavanja migrantima nedozvoljenog prelaska granice Srbije, nedozvoljeni boravak u Srbiji i nedozvoljenog tranzita migranata kroz Srbiju, a kasnije i Mađarsku i Austriju, i to tako što su okr. Pokimica i sada osuđeni Aleksić uzimali od 300,00 do 400,00 evra po migrantu, dok bi ostali pripadnici organizovane kriminalne grupe uzimali od 50,00 do 800,00 evra po migrantu, a u čemu su bile uračunate zarade i troškovi organizatora i pripadnika organizovane kriminalne grupe, omogućili stranim državljanima nedozvoljen prelaz granice Srbije, nedozvoljen boravak u Srbiji i nedozvoljen tranzit migranata kroz Srbiju, a pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su pored više NN lica, postali okr. Živojin Stamenković, Bojan Stojčevski i Zoran Popović, te sada osuđeni Dušan Petrović, Rašo Janković i Miloš Ćirilov, kao i NN Armen i druga NN lica koji su prihvatili naloge organizatora organizovane kriminalne grupe.

PODNOSIOCI ŽALBE

Okr. Živojin Stmenković i njegov branilac, kao i branioci ostalih okrivljenih.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je 29 maja 2024. godine presudu Kž1 Po1 2/24 kojom je odbilo kao neosnovane žalbe branilaca okr. Branimira Pokimice, Zorana Popovića i Bojana Stojčevskog i potvrdilo prvostepenu presudu, dok je žalba okr. Živojina Stamenkovića i njegovog branioca odbačena kao neblagovremena.


 

14. jun 2024. godine
MILAN SAVIĆ I DR.

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, K Po1 16/21 od 4. jula 2023. godine okr. Milan Savić je zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca pomaganjem iz člana 245 stav 2 KZ i krivičnog dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz člana 173a stav 2 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora kućnog zatvora uz elektronski nadzor u trajanju od 1 godine i na novčanu kaznu u iznosu od 120.000,00 dinara, okr. Aleksandar Janković je zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca pomaganjem iz člana 245 stav 2 KZ i krivičnog dela poreska utaja iz člana 225 stav 1 KZ osuđen na jedinstvenu kaznu kućnog zatvora uz elektronski nadzor u trajanju od 1 godine i na novčanu kaznu u iznosu od 120.000,00 dinara i okr. Raša Đurović je zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca iz člana 245 stav 2 KZ osuđen na kaznu kućnog zatvora uz elektronski nadzor u trajanju od 8 meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 120.000,00 dinara. Takođe, okrivljeni su obavezani da na ime imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog dela uplate u budžet Republike Srbije i to okr. Savić iznos od 6.080.752,00 dinara, okr. Janković iznos od 2.300.994,00 dinara i okr. Đurović iznos od 5.780.000,00 dinara.
 
Okrivljeni su oglašeni krivim što su u periodu od sredine 2017. godine do sredine 2019. godine, u Beogradu, pripadnici organizovane kriminalne grupe i to sada osuđeni Damir Rožajac, Darko Jovičić, Vladimir Šelnić, Zoran Ćiraković, Miloš Lalatović, Aleksandar Janković i Gorjana Stanić, koristeći se poslovnom strukturom privrednih društava koje su oni osnovali koja su bila pod njihovom kontrolom radi izvršenja krivičnih dela i to udruživanja radi vršenja krivičnih dela i pranje novca, a ne radi obavljanja realne privredne delatnosti, stupali u kontakte sa vlasnicima i odgovornim licima privrednih društava uplatilaca iz Republike Srbije, kako bi ova privredna društva u cilju izbegavanja plaćanja poreskih obaveza na štetu budžeta RS, a „Flippng FRP“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu i u cilju izvlačenja gotovinskih novčanih sredstava u iznosu od preko 1.500.000,00 dinara, bez stvarnog pravnog osnova vršila prenose novca sa računa svojih privrednih društava na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe, na osnovu faktura, otpremnica i računa o navodnom prometu dobara i izvršenim uslugama koje su sačinjavali pripadnici organizovane kriminalne grupe, u kojima je neistinito prikazano da su privredna društva pod kontrolom organizovane kriminalne grupe prodavali robu ili izvršila određene usluge navedenim privrednim društvima kao uplatiocima, pa su, nakon uplate novca na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe pripadnici organizovane kriminalne grupe vršili dalje raslojavanje izvršenih uplata tako što su novčana sredstva transferisali na računa raznih fizičkih lica koja su, nakon podizanja gotovinskih novčanih sredstava, ista vraćali pripadnicima organizovane kriminalne grupe, pa je tako: 
 
okr. Milan Savić: 
 
-u periodu od sredine 2018. godine do 14. novembra 2018. godine, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva „Bauinter“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu, pomogao pripadnicima organizovane kriminalne grupe da izvrše krivično delo pranje novca stvaranjem uslova za izvršenje tog krivičnog dela i 
-u periodu od 1. avgusta do 14. oktobra 2018. godine, u Beogradu, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva „Bauinter“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu, dostavio svom poslovnom knjigovodstvu na knjiženje i poresko evidentiranje račune neistinite sadržine koji su glasili na privredno društvo pod kontrolom organizovane kriminalne grupe „Sydnej Promet“ za fakturisanu robu u ukupnom iznosu od 36.484.512,00 dinara, a sve u nameri da neosnovano ostvari povraćaj prethodno iskazanog PDV-a.
 
okr. Aleksandar Janković: 
 
-u periodu od sredine 2018. godine do 7. februara 2019. godine, u Beogradu i Mladenovcu, u svojstvu lica koje faktički upravlja poslovanjem privrednog društva i lica ovlašćenog za raspolaganje sredstvima na računu preduzetnika Biljana Karać PR, Trgovinska radnja „Zdravica APB“sa sedištem u Mladenovcu, pomogao pripadnicima organizovane kriminalne grupe da izvrše krivično delo pranje novca stvaranjem uslova za izvršenje tog krivičnog dela i 
-u periodu od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine, u Beogradu i Mladenovcu, u svojstvu lica koje faktički upravlja poslovanjem privrednog društva i lica ovlašćenog za raspolaganje sredstvima na računu preduzetnika Biljana Karać PR, Trgovinska radnja „Zdravica APB“sa sedištem u Mladenovcu, davao lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze u nameri da ovaj privredni subjekat delimično izbegne plaćanje poreza na dodatu vrednost.
 
okr. Raša Đurović: 
 
-u periodu od februara meseca do 23. aprila 2019. godine, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva „Flippng FRP“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu, na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe i to „Niti market 2018“ d.o.o,  „Sorteco d.o.o. Beograd, „Nopandor“ d.o.o. i „Izalita promet 2019“, u cilju izvlačenja gotovinskih novčanih sredstava u iznosu preko 1.500.000,00 dinara i izbegavanje plaćanja poreskih obaveza na štetu budžeta RS, bez stvarnog pravnog osnova vršio prenos novca sa računa svog privrednog društva na račune navedenih privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe, na osnovu faktura, otpremnica i računa po navodnom prometu dobara i izvršenim uslugama koje su sačinjavali pripadnici organizovane kriminalne grupe, a u kojima je neistinito prikazano da su privredna društva pod kontrolom organizovane kriminalne grupe izvršila određene usluge privrednom društvu „Flippng FRP“ d.o.o. kao uplatiocu, a privrednom društvu „Izalita promet 2019“ bez ikakvog pravnog osnova, pa su nakon uplate novca na račune privrednog društva pod kontrolom organizovane kriminalne grupe pripadnici organizovane kriminalne grupe vršili dalje raslojavanje izvršenih uplata tako što su novčana sredstva transferisali na račune raznih fizičkih lica koja su nakon podizanja gotovinskih novčanih sredstava ista vraćali pripadnicima organizovane kriminalne grupe, a oni, uz zadržavanje provizije novac vraćali okrivljenom, koji je isti držao sa znanjem, u trenutku prijema, da isti potiče od kriminalne delatnosti.
 
Takođe, prvostepenom presudom okr. Raša Đurović je oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo poreska utaja iz člana 225 stav 1 KZ.
 
Optužnicom Javnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal okr. Raši Đuroviću je stavljeno na teret da je u periodu od početka 2018. godine do 1. jula 2019. godine, u Beogradu, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva „Flippng FRP“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu, davao lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza na dobit pravnih lica.
 
PODNOSIOCI ŽALBE
 
Branioci okrivljenih.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sedenice veća, dana 15. aprila 2024. godine donelo je presudu Kž1 Po1 3/24 kojom je preinačilo prvostepenu presudu u delu odluke o oduzimanju imovinske koristi u odnosu na ovog okrivljenog i to tako što je obavezao privredno društvo „Bauinter“ da na ime imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog dela uplati u budžet Republike Srbije iznos od 6.080.752,00 dinara, dok je prvostepena presuda u preostalom delu u odnosu na okr. Milana Savića i Aleksandra Jankovića potvrđena. U odnosu na okr. Rašu Đurovića prvostepena presuda je ukinuta i predmet je u tom delu vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
 
Apelacioni sud nalazi, u delu odluke o oduzimanju imovinske koristi u odnosu na okr. Savića, da je tokom postupka i izvedenim dokazima na nesumnjiv način utvrđeno da je protivpravnim postupanjem okr. Savića, odnosno izvrešenjem krivičnog dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od strane ovog okrivljenog korist pribavilo privredno društvo „Bauinter“, te da je prvostepeni sud pogrešno obavezao ovog okrivljenog da plati navedeni iznos zbog čega je provostepena presuda u tom delu preinačena.
 
U odnosu na okr. Rašu Đurovića prvostepenom sudu je naloženo da u ponovnom postupku utvrdi visinu imovinske koristi pribavljenu izvršenjem krivičnog dela od strane ovog okrivljenog uzimajući u obzir proviziju ne manju od 3,5% koju su pripadnici organizovane kriminalne grupe zadržavali za sebe pre nego što bi preostali iznos novca bio vraćen okrivljenom nakon čega će prvostepeni sud biti u prilici da u  tom pogledu donese odluku za koju će dati jasne i argumentovane razloge, koje će Apelacioni sud moći da prihvati.
 

 

 

 
Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje