Република Србија
Апелациони суд у Београду
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

16. април 2021. године
НЕБОЈША СТОЈАНОВИЋ

ПРВОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Пресудом Вишег суда у Београду, Одељење за ратне злочине, К По2 4/18 од 15. октобра 2020. године окр. Небојша Стојановић  је због извшршења кривичног дела ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144, КЗ СРЈ осуђен на казну затвора у трајању од 8 година. Оштећена је ради остваривања свог имовинско-правног захтева упућена на парницу.

Окривљени Небојша Стојановић је оглашен кривим што је неутврђеног дана, почетком маја месеца 1992. године у вечерњим часовима, у месту Кожухе, општина Добој у Републици Босни и Херцеговини, као припадник добровољачке јединице при српским оружаним формацијама, кршећи правила међународног права за време оружаног сукоба који је тада постојао на простору БиХ, а није имао карактер међународног сукоба, између наоружаних формација српског, хрватског и муслиманског народа који живи у БиХ, неколико дана пошто су срспке оружане формације заробиле И.С, припадника непријатељских оружаних снага – 102. Оџачке бригаде хрватског вијећа одбране, који је потом био смештен у кругу фабрике „Енергоинвест“ у селу Кожухе, одакле га је окривљени затим преузео и одвео на локалитете Дјеловачке баре, у близини реке Босне, где га је у раније ископаној раци, хицима из пиштоља лишио живота, наневши му притом тешке телесне повреде опасне по живот у виду две прострелне ране главе, којима је подлегао на лицу места. 

ПОДНОСИОЦИ ЖАЛБЕ

Тужилац за ратне злочине и бранилац окривљеног.

ДРУГОСТЕПЕНА ОДЛУКА

Одељење за ратне злочине Апелационог суда у Београду, након одржане седнице већа, донело је 22. марта 2021. године  пресуду Кж1 По2 8/20 којом је одбило као неосноване све жалбе и потврдило првостепену пресуду.


 

 

Fortior est qui se, quam qui fortissima vincit moenia – Јачи је онај ко себе победи, него онај ко бедеме савлада (Овидије)