Republika Srbija
Apelacioni sud u Beogradu
Court of Appeal in Belgrade
Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Donete odluke - drugostepeno krivično jul 2024

Dodato: 28.06.2024.

28. jun 2024. godine
NEDELjKO VANOVIĆ

PRVOSTEPENA ODLUKA

Presudom  Višeg suda u Beogradu K 493/21 od 20. novembra 2023. godine okr. Nedeljko Vanović je zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114 stav 1 tačka 1 KZ osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. 
 
Okivljeni Nedeljko Vanović je oglašen krivim što je dana 3/4 mart 2021. godine, u Beogradu, lišio života na svirep način oštećenog Miroslava Milutinovića, na taj način što je u stanu u koji je oštećeni došao oko 16 časova kako bi sa okrivljenim razgovarao o novcu na čijoj predaji je u prethodnom periodu okrivljeni insistirao sa obrazloženjem da mu je novac obećan, nakon međusobne verbalne komunikacije koja se odvijala u spavaćoj sobi stana koji je iznajmio zajedno sa D.S. i T.M. koji su bili prisutni u stanu, počeo da udara otvorenom šakom u predelu lica oštećenog koji ga je molio da prestane i jaukao, a potom mu zatvorenom šakom, nogom u obući, kolenom i drvenom letvom levalnog oblika naneo povrede u predelu glave, trupa, nogu i ruku, dok je oštećeni pokušavao da se odbrani zaklanjajući rukama glavu, te je oštećenom naneo povrede od kojih je preminuo, pri čemu je kod oštećenog, tokom višečasovnog fizičkog nasilja, bio prisutan doživljaj straha maksimalnog intenziteta odnosno prepast zbog doživljaja telesne i životne ugroženosti, kao i agonalne duševne patnje potencirane fizičkim bolovima, da bi ga oko jedan sat kada su se u stanu nalazila samo njih dvojica, jer su D.S. i T.M. napustili stan oko 20,30 časova, izneo iz stana vukući ga niz stepenice do lifta kojim su se spustili do izlaza iz zgrade, gde ga je obujmio ispod ruku i vukao ga betonskom stazom a potom preko dvorišta i nakon sto metara ga spustio u šipražje, prekrio ga sunđerom i ostacima drvenog ležaja i udaljio se. 

PODNOSIOCI ŽALBE

Javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i branilac okrivljenog.

DRUGOSTEPENA ODLUKA

Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, dana 6. juna 2024. godine doneo je presudu Kž1 211/24  kojom je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu.


 

 

 

Si id non apparet, non ius deficit sed probatio (Paulus) – Ako se nešto ne dokaže, ne pravo, nego dokaz nedostaje